Grundkurs i jaktapportering med Elsa Blomster

I helgen har jag varit åhörare på jaktapporteringskurs för Elsa Blomster. Det var en grundkurs och det var just grunder i apportering (gripande, bärande, avlämning), linjetag, närsök och stoppsignal som framför allt togs upp.

DAG 1
Övning 1: Karusellen
Utförande: Hunden sitter vid förarens vänstra sida, föraren håller fram dummy med höger handen och låter hunden gripa, när hunden gripit backar föraren och belönar när hunden vänder upp mot föraren. Klarar hunden detta kan störning läggas på direkt för att säkra att hunden per automatik vänder upp mot föraren så fort den har något i munnen oavsett störning.

Övning 2: gripa från mark, vända mot förare
Utförande: Hunden vid vänster sida, föremål några meter framför, hunden får varsågod-kommando för att gå till föremålet och belönas när den plockat upp saken och så fort den vänder upp mot föraren. Störning läggs på så snart hunden klarar detta för att säkra att hunden vänder tillbaks mot föraren så fort den gripit från marken. Störning kan vara någon som lockar på hunden, någon som står med godis eller annat föremål, eller vittring i marken.

Om apportering och lek/leksaker:
– bra att träna greppet och avlämningar med leksaker
– innan man lägger in några som helst regler i leken måste leken byggas upp och bli riktigt värdefull
– när man tränar hålla fast kan det vara av särskilt värde att använda leksaker först eftersom leksaker troligen är lite roligare att greppa igen och igen om det blir fel (hunden släpper) och man vill göra om
– träna grepp med olika föremål, först i van miljö. när miljön byts, använd bara gamla, trygga föremål till att börja med.
– om hunden håller löst i kampsak – sno föremålet men anpassa ”stölden” efter hundens temperament så att den inte blir låg

Övning 3: handtarget
Grund för avlämningar men kan också vara bra som ett mål för hunden vid inkallningar
Utförande: Ta fram handen nära hundens nos (men för den ej mot nosen), klicka/belöna när hunden visar intresse för handen, öka kriterierna tills hunden duttar. Om hunden ej intresserar sig för handen, ta bort handen efter 5 sek och ge sedan hunden en ny chans. Handen framme ska betyda att hunden ska dutta direkt, inte att det ska sitta och stirra på handen ett tag innan den duttar! Öka svårighetsgrad, tex genom att hunden måste resa sig för att nå handen osv. Man kan använda handtargeten för att lära den unga hunden att det kan förväntas en hel serie beteenden för att få belöning, genom att låta hunden dutta först ena handen, sedan andra osv innan belöning kommer.
Glöm inte att träna handtarget även med två händer för att förbereda hunden på hur man tar emot ett större/tyngre föremål.

Övning 4: omvänt lockande
Exakt hur hon gjorde detta har jag inte noterat, men jag tar med mig uppmaningen att bli noggrannare med att hunden ska vara stadig och inte ens ska röra huvudet när man lockande rör godis fram och tillbaks och upp och ner. Detta är bra till exempel för avlämingar där ju hunden ska hålla huvudet stilla och inte sänka huvudet undan för den mottagande handen.

Övning 5: matskålsdirigeringar
Bra att göra för att kunna träna linjetag tidigt utan att behöva blanda in avlämningar men också för att man kan få mängdträning på tecken till exempel genom att göra högerskick till flera matskålar som står på rad (skicka ut till matskål – blås stopp när hunden ätit – skicka höger – blås stopp när hunden ätit – skicka höger – blås stopp när hunden ätit osv)
Utförande: hunden sätter sig, föraren kliver in bredvid, medhjälpare sätter ner matskål på en linje framför, föraren skickar på varsågod när hunden tittar på matskålen (ej upp på föraren eller på medhjälparen). Efter några lyckade repetitioner kan ”ut” läras in genom att man säger ut – varsågod när hunden tittar rätt. Om det är en valp kräver man ingen stadga utan släpper hunden och säger ut när den springer mot matskålen. Träna separat att hunden kan sätta sig rakt vid förarens sida. Tills den kan det, kliv in vid sidan eller styr in den rätt med hjälp av en godis. Redan när hunden kan springa till matskål på kort avstånd kan man börja träna med störningar.

DAG 2
Övning 1: Fortsättning matskålsdirigeringar
Utförande: samma som matskålsdirigeringarna igår men nu över en liten bänk och över ett litet dike.

Övning 2: stoppsignal
Utförande: 1. Belöna frivilliga sättande framför föraren. Se till att hunden verkligen sätter sig frivilligt och att den inte behöver hjälp av händer/undermedvetet handtecken, att föraren själv stannar eller dylikt. 2. Lägg på stoppsignal precis när hunden sätter sig. 3. Störningsträna redan i steg 1, tex genom att föraren rör sig på olika sätt etc.  Se till att belöna innan hunden rest sig.

Övning 3: fotgående
Utförande: fotgående mellan matskålar. Detta gjordes ungefär som vi brukar göra, dvs hunden får varsågod till matskål om den går rätt och man vänder om när det blir fel och ger hunden en ny chans att göra rätt på väg mot andra matskålen.

Övning 4: fotgående på linje
Träna även detta tidigt, men gör det på den nivån hunden klarar det, men tillräcklig frekvens på belöningarna (belöning från ficka) och i lugn miljö till att börja med

Övning 5: närsök
Utförande: 1. sätt hunden 2. lägg godis runt den 3. säg varsågod 4. när hunden har nosen i backen och påslagen, blås närsökssignal 5. öka avståndet mellan förare och hund 6. blås närsök innan och säg varsågod direkt efter 7. när hunden lyssnar på närsökssignal skippa ”varsågod” 7. gör dolda områden 8. störningsträna tex genom att låtsas skapa ett annat området också för närsök men blås närsök där hunden sitter i ett dolt område.

Övning 6: fyrkanten
Utförande: fyra matskålar i en lagom stor fyrkant. Bestäm från början en ”bana” där matskålarna kan tömmas genom lämpliga övningar, tex fotgående till en, linjetag till nästa +/- inkallning och skick eller fotgående till nästa, kanske stoppsignal vid en matskål och därefter skicka vidare osv

Prat kring vattenarbete/avlämningar:
– Skapa en vana för hunden att gå raka vägen upp från vattnet till föraren utan att skaka. Träna på att skicka hunden fram och tillbaks över en smal å med simdjup mellan två personer som står med handen framme som handtarget. Om hunden skakar – ta bort handen (dvs chans till belöning försvinner), gör därefter ett nytt skick till andra sidan för ny chans till belöning. Gå allt längre från strandkanten. När sedan föremål införs, gå närmare strandkanten igen för att förenkla. Öka sedan avståndet successivt igen.
– Träna även helt vanlig inkallning från vattnet med handtarget
– Om hunden inte är beredd att ta belöningar i närheten av vattnet, minska ”värdet” på vattnet genom att låta hunden skrota av sig först i vattnet. Passa också på att göra övningen när hunden är väldigt hungrig eller när den är väldigt leksugen (lekbelöningar)
– Dammar på golfbanor passar ofta bra för träning av vatten!
– Använd även omvänt lockande för att få hunden att gå raka vägen upp och hålla i föremålet utan att skaka sig. Var dock medveten om att detta är en stor hjälp som behöver arbetas bort även om man senare kan ”fuska” med att hålla handen som i omvänt lockande för att stötta hunden att hålla fast föremålet och inte skaka på vägen till föraren.

Några allmänna saker som jag tog med mig (både nya saker och gammal kunskap som är värd att lyftas fram):
– ”Perfect practice makes perfect” (istället för ”practice makes perfect”)
– Problem på söket (eller motsvarande) löses på nära håll!
– Om det blir fel – låt hunden göra fel om det inte går att stoppa den, om hunden är nära kan man däremot säga typ ”ojoj, kom tillbaks”. Se sen till att det blir rätt nästa gång!
– Störningsträna allt och gör det varierat. Störningsträna tidigt i inlärningen, alltså innan beteendet är helt färdigt.
– Öva på visselsignalerna så att de alltid låter likadant, även när man som förare är nervös 🙂
– Belöna att hunden väljer bort störningar själv. Vänta ut att hunden väljer bort dem själv istället för att kalla tillbaks/locka på den.
– Glöm inte att träna stadga även i stående!
– Tänk efter vilka stöttningskommando som behövs (”ut”, ”ja”, ”över”, ”håll fast”) och lär in dessa som vilka andra kommandon som helst, dvs börja inte använda dem i skarpt läge utan sätt dessa ord på frivilligheter/fungerande beteenden och störningsträna.
– Passa på att träna fotgående i samband med andra övningar, men går det inte att träna fotgående eller blir det försvårt – styr hunden med en godis, för den genom att hålla i halsbandet, sätt sele på eller kampa med den fram till startpunkten, bara hunden inte går ett dåligt fotgående och sedan blir belönad för detta genom att få arbeta.

Reflektioner kring helgen:
Jag tyckte kursen var mycket bra och inspirerande. Det var kul att höra om hur man kan lära in allt med ”rent” klickertänk. Jag tror ändå kanske inte att jag kommer gå hela omständliga vägen när jag lär in till exempel stoppsignal och linjetag. Det känns helt enkelt lite onödigt när man kan få till bra stoppsignaler på positivt sätt utan att gå omvägen runt ett frivilligt sättande mitt emot föraren mm, dessutom blev det väldigt mycket fokus på att hunden satt istället för att hunden tog kontakt. Elsas argument att det är bra att gå långa vägen för att man då kan ta två steg tillbaks och göra om och rätt om det blir fel senare i träningen kan jag dock köpa. Och vi får se, jag har haft fel förr så det kanske blir så att jag hamnar där ändå tillslut!

Lämna en kommentar